Wereldwijs opvoeden: Waarom ik mijn peuter meegeef dat de wereld groter is dan onze achtertuin
- Janiek Sol
- 8 mrt
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 12 mrt

Toen ik moeder werd, wist ik één ding zeker: ik wilde dat mijn kind zou opgroeien met een open blik op de wereld. Dat ze zou weten dat er zoveel meer is dan alleen de straat waarin we wonen, de mensen die we dagelijks zien en de gewoontes die voor ons vanzelfsprekend zijn.
Gelukkig zit dat besef er bij Kate al vroeg in, want zij groeit zelf op met twee culturen in een familie. Ze is half Surinaams en heeft een grote familie die bestaat uit mensen met allerlei verschillende achtergronden. De ene dag zitten we bij oma aan tafel hutspot te eten, de andere dag zitten we bij dadie (Surinaamse oma) op de bank tv te kijken en met onze handjes roti te eten. Ik zie hoe ze het prachtig vindt om beide kanten van haar familie te ontdekken, en dat bevestigt voor mij alleen maar hoe belangrijk het is om haar wereldbeeld zo breed mogelijk te maken.
Waarom vind ik dit zo belangrijk?
We groeien allemaal op in onze eigen bubbel, maar ik geloof dat het goed is om kinderen al vroeg te laten zien dat de wereld veel groter is dan dat. Niet iedereen viert dezelfde feestdagen, eet hetzelfde eten of spreekt dezelfde taal – en dat is prachtig mooi!
Open blik en nieuwsgierigheid – Kinderen die leren dat de wereld divers is, staan vaak meer open voor nieuwe ervaringen en ideeën.
Empathie en begrip – Hoe eerder een kind leert dat er meerdere perspectieven bestaan, hoe makkelijker het zich in anderen kan inleven en hoe minder snel zij iemand zouden veroordelen.
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen – Kinderen die gewend zijn om buiten hun comfortzone te stappen, leren makkelijker omgaan met verandering.
Dankbaarheid - Ik vind het belangrijk dat kinderen weten dat het ook anders kan. Dat sommige kinderen geen speelgoed hebben, geen liefhebbende familie, hun verjaardag niet kunnen vieren en nog nooit in een pretpark geweest zijn. Dat het niet allemaal zo vanzelfsprekend is.
Hoe verwerk ik dit in de opvoeding van Kate?
Kate is nog jong, maar er zijn al zoveel manieren waarop ik haar kan meegeven dat de wereld groter is dan onze achtertuin:
Reizen – We nemen haar graag mee naar nieuwe plekken, of dat nu een ander land is of een plek hier in Nederland waar ze nog nooit is geweest. Elk uitstapje brengt nieuwe indrukken. And she loves it!
Boeken en verhalen – We lezen samen over andere landen, culturen en tradities. Boeken zijn een fantastische manier om een kind met de wereld te laten kennismaken.
Taal en cultuur – We spreken Nederlands met Kate, maar leren haar ook Engels, Spaans en Surinaams. Waar haar papa uit een Islamitisch gezin komt, heb ik zelf een katholieke achtergrond en we doen ons best om ‘best of both worlds’ te laten samenkomen in de opvoeding die we Kate geven. Zo zegt ze bijvoorbeeld netjes 'salam aleikum' wanneer ze bij mijn schoonfamilie binnenkomt, lezen we haar het verhaal over de geboorte van kindje Jezus voor tijdens de kerstperiode en viert ze net zo hard carnaval mee als het Suikerfeest.
Eten als wereldreis – Eten is een van de makkelijkste en leukste manieren om een cultuur te ontdekken. Samen koken, nieuwe smaken proeven en haar laten zien hoe eten mensen verbindt. Kate is vooral gek op de Surinaamse keuken, van Hollandse pot moet ze niets weten!
Diversiteit in vriendschappen – We vinden het belangrijk dat Kate opgroeit in een omgeving waarin ze mensen van verschillende achtergronden leert kennen en respecteert.
Wat ik hoop dat ze hieruit meeneemt
Mijn wens voor Kate is dat ze zich overal ter wereld thuis kan voelen. Dat ze nieuwsgierig blijft naar andere mensen en gewoontes, en openstaat voor alles wat anders is dan wat ze gewend is. Ik hoop dat ze altijd de vrijheid voelt om de wereld te ontdekken op haar eigen manier. En het allerbelangrijkste: dat ze respect heeft voor iedereen!
En jij?
Hoe leer jij je kind dat de wereld groter is dan hun eigen achtertuin? Heb jij manieren om ze te laten kennismaken met andere culturen, talen of tradities?
Comments